Zwembroeken en bouwvakkershelmen sieren het Leidsche Rijn Centrum

Leidsche Rijn Centrum als tweede stadshart van Utrecht, dat is de ambitie. Is de organisatie daarin geslaagd nu het centrum 16 mei eindelijk geopend is? Bruist het Brusselplein van het leven of is het centrum de spijker op de kist die de levenloosheid van Vinex bevestigt? Anderhalve week na de opening neemt verslaggever Ming Zhu een kijkje in het centrum.

Lopend vanaf station Leidsche Rijn valt het onregelmatige, geelgroene grasveld op naast de hekken van de bouwwerkzaamheden. Het lijkt met haast te zijn aangelegd. In het gras sprenkelt een sproeier in het rond, met links het nieuwe busstation en de Cinemec op de achtergrond. Op het zanderige plein, het begin van het Brusselplein, steken de jonge bomen wat mager af tegen de hoge gebouwen daarachter. Rechts belemmert de bouw van de toekomstige bibliotheek belemmert het zicht op de rest van het Brusselplein. Dit deel van het plein oogt nog wat kaal. Maar eenmaal om de hekken heen gelopen, opent Leidsche Rijn Centrum zich naar de bezoeker toe en wordt de charme van het centrum duidelijk.

Het grasveld naast station Leidsche Rijn ligt er wat verdord bij.

Foto: Ming Zhu

Het begin van het Brusselplein gezien vanaf station Leidsche Rijn.

Foto: Ming Zhu

De bouw van de nieuwe bibliotheek ontneemt het zicht op de rest van het Brusselplein.

Foto: Ming Zhu

Van de 81 winkels, horecagelegenheden en andere zaken vermeld op de website van Leidsche Rijn Centrum zijn er momenteel 51 geopend. In totaal zullen meer dan 130 zaken zich vestigen. Van 2008 tot 2014 was het nog spannend met de bouw, vertelt landschapsarchitect Lodewijk Baljon, omdat de economische crisis ervoor had gezorgd dat bedrijven terughoudender waren met het vestigen in dit nieuwe stukje Leidsche Rijn. Ook was er in deze periode minder animo voor de woningen boven de winkels. De bouw is dan ook drie jaar uitgesteld. Inmiddels zijn bijna alle winkelruimtes verhuurd. Het zal echter nog maanden duren voordat het winkelgebied volledig af is.

In het midden van het Brusselplein rennen kinderen, al dan niet gillend, rond de fonteinen die uit de grond omhoog spuiten. Daaromheen kijken ouders en zakenlui vanaf de bankjes toe, een puntzak friet of ijshoorntje in de hand. Op de hoeken van het plein kletsen bezoekers met elkaar op de terrasjes onder het genot van een wijntje of een cola. Het zonnige weer draagt bij aan de levendigheid van het plein, met kinderen die met ontbloot bovenlijf of in hun zwemkleding verkoeling zoeken rond de fonteinen. Ook ouders doen mee en gooien water uit de fontein over de kinderen heen. Hier lijken de bedoelingen van de architecten geslaagd. Eén straat verder, op de Parijsboulevard, wordt het winkelpubliek echter begroet door luid geboor en hoge bouwkranen. Leidsche Rijn Centrum bevindt zich in een spagaat.

Kinderen spelen in en bij de fonteinen op het Brusselplein.

Foto: Ming Zhu

Zakenlui en ouders genieten van hun lunch op de bankjes bij het fontein.

Foto: Ming Zhu

De terrassen op het Brusselplein zijn goed bezocht op deze zonnige vrijdagmiddag.

Foto: Ming Zhu

Op de voorgrond het geschreeuw van kinderen, op de achtergrond het getimmer in beton. Links een lange rij voor de ijssalon, rechts de nog lege ruimte van het restaurant behorend bij de ijssalon. Onderin bezoekers met winkeltassen, bovenin bouwvakkers met witte helmen. De kern van Leidsche Rijn Centrum toont een schizofreen karakter, met winkels, horeca en bouwwerkzaamheden gevlochten in een incoherent geheel. Op de plekken waar het af is, zien de gebouwen er imposant uit en stromen bezoekers toe. Maar met zoveel gedeeltes nog in aanbouw, neemt de bouw toch ook wat van de charme van het gebied weg.

Busjes, hekken en kraanwagens bewonen momenteel nog de Parijsboulevard.

Foto: Ming Zhu

Rechtsvoor eten bezoekers een frietje, links nemen bouwvakkers een pauze van hun werk. Linksachter is kiprestaurant Alan&Pim's nog in aanbouw.

Kinderen spelen op een stenen 'knuffeldier', omringd door bouwwerkzaamheden.

Foto: Ming Zhu

Dit lijkt echter niet de pret te drukken voor het winkelend publiek. In elke winkel zijn bezoekers te vinden. “Ik vind het eigenlijk verrassend druk”, zegt een medewerker van Only aan de Praagpromenade. “Dit is mijn eerste werkdag na de opening, dus ik wist niet wat me te wachten stond, maar ik had minder bezoekers verwacht.” Ook het terras van Bar Iberico aan het Brusselplein zit vol. Glazen witte wijn en borrelplanken met ham sieren de tafels. “We hebben het sinds de opening elke dag druk gehad”, zegt Ivonne Moreno, medewerker van Bar Iberico. “Alleen dinsdag was het wat rustiger.”

Bezoeker Robert Timmerman uit Terwijde is te spreken over het nieuwe centrum: “Ik vind het vooral knap hoeveel werk er is verzet in de laatste paar weken. Twee dagen voor de opening kon ik me niet voorstellen dat het al open zou gaan, zo kaal was het. Nu het er staat, vind ik het wel erg mooi geworden. Vooral de architectuur, met de gebouwen in verschillende stijlen van Europese steden, vind ik goed gelukt.” Ondanks de werkzaamheden die nog bezig zijn, is er voor degenen die een bezoekje wagen aan het Leidsche Rijn Centrum al genoeg te zien en te doen. Zelfs het gras lijkt op de terugweg wat te zijn opgebloeid. Is het gras toch groener, aan deze kant van de brug.