Na maanden voorbereidingen is het eerste ritje op de WielreFiets gemaakt. Op maandag 21 mei is de fiets voor het eerst in gebruik gegaan. Deze tweepersoons driewieler staat gestald bij Hoeve Wielrevelt in Haarzuilens en kan via de website gereserveerd worden. 

De WielreFiets, ook wel bekend als de duofiets, is geschikt voor ouderen uit Vleuten-De Meern die niet meer alleen op een fiets durven stappen en toch graag een fietstocht willen maken. Bij deze fiets zitten de gebruikers met z’n tweeën naast elkaar. De stoel van de bijrijder kan draaien wat het in- en uitstappen gemakkelijker maakt. Ook is de fiets voorzien van een elektrische trapondersteuning, waardoor er niet hard getrapt hoeft te worden om vooruit te komen.

Initiatiefnemer is Vleutenaar Ingrid Wendel. Geïnspireerd door haar ouders kwam Ingrid in het najaar van 2017 met het idee om een duofiets voor ouderen uit Vleuten-De Meern te realiseren. Als mantelzorgster maakte ze veel gebruik van de duofiets die de dagbesteding van haar vader beschikbaar stelde. Het fietsen met haar vader gaf hen veel plezier en energie en dat wilde ze delen met anderen. Donaties van verschillende fondsen en particuliere bijdragen hebben het mogelijk gemaakt dat inwoners van Vleuten-De Meern de WielreFiets sinds gister kunnen gebruiken.

De fiets kan via de website gereserveerd worden. Kosten bedragen 12,50 euro voor twee en half uur. Twee consumpties bij Hoeve Wielrevelt zijn bij de huur inbegrepen. Per dag zijn er twee tijdsblokken beschikbaar: 10.00 uur tot 12.30 uur en 13.30 uur tot 16.00 uur. Voorlopig is de fiets te reserveren van woensdag tot en met zondag. Bij grote belangstelling verlengd dat naar zeven dagen per week.

Vanwege het succes van het initiatief heeft Ingrid eind april 2018 de stichting duofietsvleutendemeern.nl opgericht. “In eerste zag ik een stichting niet zitten, omdat ik het gevoel had dat je daarmee beperkt wordt in de mogelijkheden, maar een aantal mensen heeft mij geadviseerd om het risico rondom de investering van de WielreFiets wat te spreiden. En omdat we nu een stichting zijn, levert de Rabobank vanuit hun Stimuleringsfonds een bijdrage. Zonder de stichting was dat nooit gelukt”, aldus Ingrid.