Het nieuwe jaar komt er weer aan! Vuurwerk wordt weer overal verkochten en de pijlen schieten in de lucht. Om alles goed te laten verlopen heeft de gemeente Utrecht maatregelingen getroffen. Strakke tijden wanneer je wel en wanneer je geen vuurwerk mag afsteken, vuurwerkverbod in parken en nu ook vuurwerkvrije zones bij dierenverblijven. Waarom is dit nodig voor de dieren en hoe is zo een vuurwerkverbod in stand gekomen?

Sommige mensen vinden vuurwerk al eng, laat staan dieren. De luide knallen en flitsen kunnen natuurlijk erg beangstigend zijn voor dieren. In de APV (Algemene Plaatselijk Verordening) van Utrecht staat het volgende:

Artikel 2:44 Gebruik van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling

  1. Het is verboden consumentenvuurwerk te gebruiken: In de directe omgeving van een inrichting waar dieren in een buitenverblijf worden verzorgd of opgevangen, in parken of in natuurgebieden;

In andere woorden gaat Utrecht er dus voor zorgen dat er in de buurt van dierenverblijven geen vuurwerk afgestoken mag worden. Wat is effect van het vuurwerk en hoe ervaren de dierenverblijven het verbod?