Iedereen kent het wel de smaak van een oliebol in je mond, en de voornemens die nog even worden uitgesteld. Het einde van het jaar is weer in zicht is en de vuurwerkinkopen worden gedaan. Voor veel mensen is vuurwerk afsteken een van de hoogtepunten van oud en nieuw. Maar voor anderen is vuurwerk vooral een grote overlast. Het afsteken van vuurwerk brengt veel gevaren met zich mee.

Jaarlijks zijn er honderden slachtoffers die zich op de spoedeisende hulp melden met vuurwerkverwondingen. Ondanks dat dit aantal steeds kleiner wordt zijn vuurwerkverwondingen iedere jaarwisseling nog een groot probleem. Edward Tan is een traumachirurg die ieder jaar te maken krijgt met mensen die op de spoedeisende hulp terechtkomen door vuurwerkverwondingen. We hebben hem verschillende vragen gesteld over zijn ervaringen en mening over vuurwerk. Ook zijn we de straat op gegaan om te vragen wat de mensen uit Leidsche Rijn nou vinden van vuurwerk. Moet de traditie blijven bestaan of moet het afgeschaft worden?

Wil jij vuurwerk afsteken? Let dan goed op je veiligheid! Je kunt vuurwerk alleen kopen of ophalen op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december. Tijdens de verkoopdagen mag je per persoon maximaal 25 kilogram vuurwerk in bezit hebben. Het vuurwerk mag door particulieren op Oudjaarsdag afgestoken worden tussen 18.00 uur en 02.00 uur. Dat is uitgezonderd categorie 1 vuurwerk (zoals sterretjes en knalerwtjes), dit mag namelijk het hele jaar worden afgestoken.