UTRECHT – Blanca de Louw is nog maar negentien jaar oud, maar nu al sterk in haar politieke standpunt. D66 is voor haar de partij waar zij zich in kan vinden, daarom is zij ook lid van deze partij. Daarbij is ze ook nog lid van de jongerenbeweging, de Jonge Democraten.

Het eerste moment dat ze haar woorden laat vallen, hoor je dat ze een duidelijke mening heeft.  ‘’Ik vind het belangrijk dat je je eigen leven kan leven, zonder gekke regeltjes. Ik wil alles over mijn eigen leven kunnen bepalen, maar wat wel belangrijk is dat ik bij deze keuzes anderen geen schade aanricht.’’ Haar standpunten sluiten aan bij die van de D66, zo vindt zij klimaat en Europa belangrijk en dat zijn de punten die ook duidelijk aanbod kwamen bij de D66.

Politiek heeft onder jongeren vaak een stoffig imago, waarbij ze denken dat het gaat over saaie onderwerpen en oude mannen die met elkaar praten. ‘’Ik zie politiek als een communicatiemiddel. Door politiek leer je mensen kennen en kan je sparren over standpunten. Ook vind je hier mensen die hetzelfde denken als jij. Het is een laagdrempelige manier om mensen te leren kennen, ook bijvoorbeeld online. Het is een makkelijk platform om met elkaar te communiceren en te praten over politiek. Jongeren voelen zich ondervertegenwoordigd in de politiek, waardoor het ze ook niet aantrekt. Op het moment dat zij zich aansluiten, zien ze dat ze wel hun stem kunnen laten horen. Dus zo stoffig is het helemaal niet, want het gaat met de tijd mee.’’

Populisme is iets wat bij definitie mensen aantrekt. Proberen politicus zo het stoffige imago weg te halen? ‘’Populisme is eigenlijk iets wat elke partij doet. Ze proberen stemmers te trekken door te zeggen wat ze willen horen. Iedereen ziet Geert Wilders als populist, maar Jesse Klaver heeft deze verkiezingen precies hetzelfde gedaan. Populisme is niet gevaarlijk, want je speelt in op de stemmers. Maar je moet door dit te zeggen andere mensen niet aan de kant schuiven zoals Wilders dit doet.

Je bent zelf actief binnen de Jonge Democraten, wat houdt dit precies in? ‘’Ik ga mee met verschillende uitjes binnen de Jonge Democraten in Utrecht. Ik ben begonnen bij de lokale afdeling in Apeldoorn, omdat ik daar toen woonde. Nu woon ik in Utrecht en hier zie je dat je keuzes hebt binnen de Jonge Democraten. Je kan bij commissies en werkgroepen gaan. Zo kan je op een laagdrempelige manier lid worden en leuke doen met je medeleden. Ik zelf probeer bij zoveel mogelijk activiteiten aanwezig te zijn, omdat je zo ook weer nieuwe mensen ontmoet’’.

We hadden het net al even over jou standpunten. D66 is dit jaar een grote partij geworden, vind je het lastig dat er een coalitie gevormd moet worden? ‘’Coalitievorming is lastig in Nederland, vanwege de versnippering. Er zijn veel partijen nodig voor een meerderheid, waardoor veel partijen zich niet meer vasthouden aan hun idealen. Doordat ze hun idealen niet vasthouden, verliezen ze stemmers en dat zie je terug bij de volgende verkiezingen. Mijn tip voor de politieke partijen zou zijn dat ze concessies kunnen doen, maar ze moeten zich vasthouden aan hun idealen anders zijn ze de volgende verkiezingen het haasje’’.