GroenLinks is de grootste partij van Utrecht geworden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is gestegen van negen naar twaalf zetels en hiermee stoot zij D66 van de troon. D66 is van dertien zetels teruggezakt naar tien zetels. De opkomst lag relatief hoog: negenenvijftig procent. Dit ligt vier procent hoger dan vier jaar geleden. 

De VVD heeft er een zetel bij gekregen en komt hiermee op zes. PvdA en SP verliezen beide twee zetels. Hiermee houdt de PvdA nog drie zetels over en de SP twee. Ook CDA heeft er een moeten inleveren en staat nu op 2 zetels. CU en Student & Starter zijn gelijk gebleven deze verkiezingen en mogen weer met twee afgevaardigen de raad in. De Partij voor de Dieren heeft er een zetel bij gekregen en ook zij komen nu uit op twee. Nieuw in Utrecht zijn Denk en de PVV. Denk krijgt twee zetels en de PVV een. Stadsbelang is teruggezakt van twee naar één zetel. Seniorenpartij Utrecht, De Piratenpartij en Evenwicht is het niet gelukt genoeg stemmen te krijgen om in de raad te komen.

Vandaag wordt er meteen actie ondernomen binnen de gemeente. Een overleg zal er plaatsvinden tussen de lijsstrekkers van de verkozen politieke partijen. Op 29 maart vindt de installatie van de nieuwe gemeenteraad plaats en op 30 maart start het intwerkprogramma voor hen.

Referendum

In Utrecht heeft zestig procent van de stemmers tegen de sleepwet gestemd.