In de warme zomermaanden genieten van een lekkere IPA op het terras of in de koude winter samen met je vrienden een stout drinken in een oud-bruin café; het is een opkomend fenomeen. Dat het drinken van een lekker speciaal biertje steeds normaler geworden is, valt niet te ontkennen. Zo merkt ook Brouwerij Maximus, gelegen in het Maximapark te Vleuten, dat er een nieuwe markt is ontstaan. Het animo blijft groeien en de brouwerij speelt daar goed op in door zelf bier te brouwen, maar wat is het geheim als brouwerij en proeflokaal? Ik vraag het aan Ewald Visser, oprichter en directeur van brouwerij Maximus.

Al zijn hele leven werkt Visser in de horeca, maar een eigen brouwerij opzetten was een jongensdroom. ”Toen we begonnen kon ik niet brouwen, maar een vriend van mij had die technieken wel onder de knie.” In 2007 kregen de vrienden een aanbod van Stichting Bouwloods Utrecht om een brouwerij te vestigen en dit aanbod pakten zij met beide handen aan.

Leidsche Rijn is een snelgroeiende buurt aan de rand van Utrecht en kon daarom wel een gezellig proeflokaal gebruiken. In 2012 was het eindelijk zo ver, Brouwerij Maximus opende officieel haar deuren. In de eerste jaren ging het de brouwerij redelijk makkelijk af: ”De vraag was groter dan het aanbod, waardoor de verkoop automatisch ging”.

De laatste jaren is het aantal brouwerijen ontzettend gegroeid, zo zijn er in de laatste vijf jaar 312 brouwerijen bij gekomen en is het aantal verdubbeld.

Sinds twee jaar runt Visser de brouwerij alleen, aangezien zijn compagnons andere kanten op gingen. Hij staat er dus alleen voor om te zorgen dat Brouwerij Maximus het hoofd boven water houdt op de groeiende speciaal bier markt. ”Het onderscheiden op de markt is te doen, maar het is zeker lastig met 700 brouwerijen. Wij hoeven niet perse onderscheidend te zijn, maar wij willen kwaliteit leveren. Bier brouwen gebeurt al duizenden jaren en wij hoeven ‘het wiel’ niet opnieuw uit te vinden”.