Het is makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt en razend populair bij jongeren; ik heb het over lachgas. In korte tijd is de recreatieve drug niet meer weg te denken tijdens een feestje. Maar hoe onschuldig is dit goedje nou en waarom wordt er niet eerder ingegrepen wanneer het écht mis gaat? Jellinek legt uit waarom het niet zo gemakkelijk is om lachgas te verbieden en wat voor schade je kan oplopen.

“Afgelopen week werd een man van 18 ervan verdacht vannacht de auto van zijn vriend om een lantaarnpaal in Leidsche Rijn te hebben gevouwen terwijl hij dronken en high was. De man is aangehouden. Hij claimt “een gat in zijn geheugen te hebben”. Eerder was hij gewaarschuwd niet te gaan rijden omdat hij lachgas had gebruikt.” (bron: RTVUtrecht)

Lachgas is populair mede omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. Het wordt door gebruikers nauwelijks als ‘drug’ gezien, maar als een relatief onschuldig middel. Waar eerder vooral uitgaande jongeren lachgas gebruikten, wordt het nu ook steeds vaker gezien bij andere groepen, zoals jongeren op straat of rond schoolpleinen. Ook heeft de verkoop van lachgas op (openbare) evenementen en feesten een enorme vlucht genomen sinds het middel onder de Warenwet valt, en niet meer onder de Geneesmiddelenwet.

Maar waarom is lachgas nou zo populair onder jongeren? Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende maar sterke roes. Er is sprake van bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap. Er wordt geen pijn gevoeld en spieren ontspannen. Lachgas beïnvloedt je waarneming en geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizelingen en evenwichtsstoornissen. Dit kan zowel euforie als onrust of angst geven.

Volgens Jellinek is het ingewikkeld om te definiëren waar deze trend plotseling vandaan komt en het is nog veel ingewikkelder waarom er niet sneller actie wordt ondernomen als het mis gaat. Lachgas is niet alleen een recreatieve drug, het is ook een middel wat in heel veel industrieën zeer belangrijk is. Het kan dus niet zomaar simpelweg verboden worden. Daarnaast is ook de vraag of dat het probleem oplost. Er wordt achter de schermen ontzettend hard gewerkt aan een plan om de schade die door recreatief gebruik van lachgas ontstaat terug te brengen. Maar dit is niet 1,2,3 klaar, want er moet onderzocht worden wat de meest effectieve manier is en ook moet er onderzocht worden of de industrieën die lachgas gebruiken hier ook geen hinder van ondervinden.