LEIDSCHE RIJN – 24fitcamp is een gratis bootcamp dat wekelijks door vrijwilligers wordt begeleid in het Máximapark. Dit alles gebeurt onder leiding van voedingsbedrijf Herbalife. Het doel van het voedingsbedrijf is om het probleem rondom gebrekkige voeding en overgewicht uit de wereld te helpen. Maar delen de aanwezige sporters deze motieven en doen ze daarom mee met de bootcamp?

Op maandagavond om kwart voor acht wordt er verzameld bij de parkeerplaats aan de Utrechtseweg. Na enkele minuten arriveren de eerste twee sportfanaten op een zwarte Kymco snorscooter. Stefania Mangione (38) en haar 11-jarige dochter Elisa lopen, gewapend met een yogamatje en een fles water, op trainsters Cindy (39) en Jolanda (26) af. Voor Stefania is het de achtste keer dat zij meedoet aan de bootcamp. “Er mag wel 20 kg af, dan zal ik me een stuk fitter voelen.”

Als de groep, bestaande uit acht volwassen dames en de tiener Elisa, helemaal compleet is, begint de wandeling naar de plek waar de bootcamp gehouden zal worden. Gewichtsverlies en lekkerder in haar vel komen te zitten waren voor trainster Jolande ook de belangrijkste redenen om aan de gratis trainingen te beginnen. “Ik had dit niet gekund zonder 24fit.” Het beviel haar zelfs  zo goed dat ze besloot om zelf trainingen te gaan geven. “In principe mag iedereen zich aanmelden om les te geven, zolang je maar trainingen hierover volgt.”

Terwijl de groep langs meerdere bootcamps en hardloopgroepjes loopt, vult trainster Cindy aan dat 24fit uniek is in wat zij doen. “Ik ken geen soortgelijke initiatieven. Je moet overal voor betalen, behalve bij ons. Het gaat dan misschien niet om gigantische bedragen, maar bij ons is het gratis.”

De eerste opgave voor de dames is om vier keer heen en weer te rennen tussen twee bruggen. “Het gaat best goed”, roept Elisa enthousiast  als zij aan de kop van de groep loopt. De eerste zweetdruppels komen tevoorschijn, als  trainster Cindy al klaar staat om aan het parcours te beginnen. Terwijl “Shape of you” van Ed Sheeran de spiekers doet trillen, drinken de dames snel een slok water om daarna naar Cindy’s uitleg te luisteren.

Van squats tot hakkenbillen en van  opdrukken tot sprinten zijn onderdeel van het gevarieerde trainingsschema. Het parcours lijkt soms wat chaotisch te verlopen, maar iedereen doet het met enthousiasme en een glimlach van oor tot oor. Voor Stefania  en haar dochter Elisa is het plezier het aller belangrijkst. “Hier kan je je lach kwijt, je kan lekker dollen met elkaar en je zweet ondertussen ook een beetje. Binnenkort ga ik het misschien wel twee keer in de week doen, want die sportschool wordt helemaal niks.”