Normaal is Café DB’s in Zuilen gevuld met muzikanten, maar nu is het café gevuld met fans van schrijfster Marieke Simons. Vandaag is namelijk de presentatie van haar debuutroman ‘Geheim akkoord’.

Terwijl geïnteresseerde binnenstromen, doen de kinderen van de schrijfster uit Leidsche Rijn radslagen door het café. De band die komt optreden tijdens de presentatie zet intussen de apparatuur klaar. De drankjes worden fanatiek geserveerd, terwijl radio op de achtergrond klinkt. “Ik weet niet hoeveel mensen ik moet verwachten, tussen de veertig en zestig? Ik weet het eigenlijk niet”, zegt Marieke.

Het is de leukste dag van het ooit

Het is iets voor zeven ’s avonds en het publiek verplaatst zich van de bar naar de zaal waar de presentatie plaatsvindt. Wanneer iedereen de zaal is binnengekomen krijgt Marieke bloemen uitgereikt van trotse vrienden en familie. Marieke is heel blij en legt de bloemen op tafel neer. De band stemt de instrumenten en begint met het optreden. De stem van de zanger is vergelijkbaar met de stem van Chris Martin. Het applaus klinkt uit het publiek en de band neemt een kleine pauze. Een vriendin van Marieke stapt het podium op en neemt het woord: “Ik ben niet verbaasd, er zijn weinig mensen die zo creatief zijn en ik ken nog minder mensen met zo’n doorzettingsvermogen. Dit verhaal is zo goed dat het wel geschreven moést worden.” Ondertussen rent de zoon van Marieke het podium op en schreeuwt: “Het is de leukste dag van het ooit.” Het publiek begint te lachen.

Marcel van Futuro Uitgevers is nu aan het woord. “Wij leerden elkaar kennen op een bijeenkomst van uitgevers. Zonder dat het boek geschreven was, hadden wij gelijk een click met jou. Het gaat tevens om het eindresultaat en dat mag er zijn.” Maarten van Futuro Uitgevers overhandigt de bloemen aan Marieke en zij klimt het podium op. Ondanks dat Marieke een speech heeft voorbereid, ziet ze er nerveus uit. “Met muziek in mijn oren en de kinderen in bed gaat het dromen goed. Ik heb echt niet veertien jaar aan het boek geschreven, zoals sommige van jullie wellicht denken.” De kinderen van Marieke blijven ondertussen het podium bestormen. “Met een simpel sinterklaasgedichtje krijg je de aandacht van uitgevers. Mijn collega’s zijn niet de doelgroep, maar ze moeten het wel lezen.”

Met een simpel sinterklaasgedichtje krijg je de aandacht van uitgevers

Na de speech dimt het licht en komt de band weer op. Marieke lacht ondertussen vrolijk terwijl er foto’s worden genomen. De kinderen delen zelfgemaakte boekenleggers uit aan de mensen die het boek hebben gekocht. Terwijl Marieke de boeken van haar fans signeert, schrijven de andere wat in het gastenboek. De band schroeft het tempo wat op en het publiek vooraan begint vrolijk mee te dansen.Het signeren duurt langer dan verwacht, zo veel mensen had ze duidelijk niet verwacht. Na een uur is de laatste noot gespeeld en houdt de band ermee op. Nog eenmaal applaudisseert het publiek en de band verdwijnt van het podium. Er liggen nog veel boeken op de signeertafel. De kinderen komen terug de zaal in en vragen of het al tijd is om naar huis te gaan. “Nog even wachten”, zegt Marieke.

Er staat een lange rij voor het signeren
Foto: Boris Tiokhine

Het einde van de avond komt in zicht. De mensen gaan gestaag richting de uitgang. De laatste fans schrijven nog wat in het gastenboek. “Ik moet nog landen, ik kan het eigenlijk niet beseffen, dit had ik niet verwacht”, vertelt Marieke.