Raadslid Gertjan te Hoonte (VVD) heeft Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) vragen gesteld over het gebrek aan onderhoud van het speelplein van de Vrije School Utrecht en Lumiar in Leidsche Rijn. Dit gebeurde tijdens het vragenuurtje op donderdag 5 april in de Raadszaal van het Stadhuis.

“Met het mooie lenteweer in aantocht trekken veel Utrechters weer naar buiten om te genieten van de zon, zo ook de jongste Utrechters in de stad.” Opende Hoonte zijn verhaal. “Helaas heeft de Utrechtse VVD signalen opgevangen dat kinderen niet overal veilig buiten kunnen spelen.” Het betreft het speelplein van de Vrije School Utrecht en Lumiar, een brede school en kinderopvang, gelegen op de Componistenlaan bij het Máximapark. Volgens te Hoonte zijn de hekken verrot, steken de spijkers uit hekken, de spijkers verroest en is het zand nodig aan vervanging toe. Hij vindt het belangrijk dat kinderen op een veilige manier buiten kunnen spelen. Beide instellingen zouden de middelen niet hebben om deze problemen op te lossen en wijzen naar elkaar. “Het kan en mag niet zo zijn dat spelende kinderen hier de dupe van worden en dat hun gezondheid en veiligheid in het geding is. Dat brengt mij op de volgende twee vragen: is de gemeente op de hoogte van deze situatie? Wat kan en gaat de gemeente doen om de veiligheid van de kinderen die op het schoolplein spelen te waarborgen?”

“Door het stellen van deze vragen wordt er een signaal van de situatie, afgegeven naar het college.” Begon Kreijkamp. “Mijn antwoord op de eerste vraag is dus ook nee.” Volgens Kreijkamp gaat het hier om een private situatie. “De school heeft een huurrelatie met een marktpartij, het gaat hier dus niet om een schoolgebouw dat door de gemeente beschikbaar is gesteld. Wel is het in alle gevallen zo dat het schoolbestuur verantwoordelijk is voor het onderhoud van het schoolplein.” Hij gaf aan het eens te zijn met te Hoonte, dat veilig en gezond spelen op het schoolplein van cruciaal belang is. “Vandaar dat ik het schoolbestuur zal aanspreken op hun verantwoordelijkheid en ze erop wijs dat er zo spoedig mogelijk actie ondernomen moet worden.”

Op de vraag van de voorzitter of er nog aanvullende vragen van andere fracties zijn, reageerde Bülent Isik (PvdA): “Hoe kan je ervoor zorgen dat het zich niet meer gaat herhalen? Aanspreken is prima, maar ik denk dat het normaliter zo moet zijn dat een school een onderhoudsplan moet hebben, zodat de voorzieningen op een goede manier worden onderhouden en uitgevoerd.” Kreijkamp gaf aan het met de heer Isik eens te zijn. “Dat staat ook in de wet van primair onderwijs: de scholen zijn daar verantwoordelijk voor. Dus daar zullen we ze op aanspreken.”

Tot slot stelde te Hoonte nog een laatste vraag aan Kreijkamp: “Wordt dit speeltoestel dan ook direct buiten werking gesteld? Gaat het schoolbestuur dat doen of kan de gemeente, ook al is het op prive-terrein, een lintje eromheen spannen? Zodat kinderen in ieder geval begrijpen dat het veilig is.” Kreijkamp antwoordde hierop: “Goede vraag, dan komen we weer in de toezichthoudende rol, de vraag is of dat de gemeentelijke verantwoordelijkheid is of een verantwoordelijkheid van de onderwijsinspectie. We zullen de paden bewandelen om zo te zorgen dat wie dan ook, daar toezichthouder is, daarop wordt aangesproken.” Verzekerde Kreijkamp. Met deze woorden werd dit onderwerp van het vragenuurtje afgesloten.

Andere onderwerpen die donderdagmiddag op de agenda stonden: massale huurfraude in grote steden, privacygegevens in sport, no-fametag van graffiti-spuiters en miljoenenfraude van het persoonsgebondenbudget.