LEIDSCHE RIJN – Politieke partijen kunnen niet bestaan zonder leden. Maar niet elk lid hoeft een Nederlandse nationaliteit te hebben. Andrea Naphegy komt uit Roemenië, ondanks dat ze geen Nederlands nationaliteit heeft is ze lid van D66. Ze vertelt hoe ze in Utrecht terecht is gekomen.

“Tien jaar geleden, dus in 2007, zat ik bij het Europese parlement. Toen was ik lid van een Hongaarse partij uit Roemenië. Die partij heten Hungarians lines of Europa. In Roemenië heb ik mijn partner leren kennen, hij is Nederlands en was toen als expert in Roemenië voor een nationale raad tegen discriminatie. Dus toen ik in Brussel was voor het Europese parlement moest ik de keuze maken tussen wonen in Utrecht of Brussel en koos ik voor Utrecht.” Waarom dan Utrecht? “Utrecht kwam het meeste overeen met Cluj, de Roemeense stad waar ik vandaan kom. Utrecht heeft dezelfde stijl. Leidsche Rijn is toeval.”

Ze noemt zichzelf een liefdesmigrant, aangezien in Leidsche Rijn kwam voor de liefde. Haar man woonde in Friesland, en is ook voor de liefde verhuist naar Utrecht. Ook vertelt ze dat wanneer je eenmaal politiek actief bent, je altijd wel politiek actief blijft. “Ik was acht jaar lang actief betrokken bij de Hongaarse partij. Daar was ik verantwoordelijk voor de netwerking en communicatie. Daar kwam ik op voor de nationale minderheid. Dus eenmaal naar Nederland verhuisd ging ik onderzoek doen naar de partijen en welke bij mij past.”

Welke partij ze het beste bij zichzelf vind passen blijkt D66 te zijn. “D66 is de partij waar ik mij het meeste in kon vinden. De partij biedt iedereen een plek om zich thuis te kunnen voelen. Voor D66 zit ik nu in een kennis groep van mensen rechten. Ik ben een adviseur van de fractie van Utrecht over de mensen rechten. Ik heb dan ook een master in mensen rechten gedaan en D66 sluit daar het beste bij aan.”

Door lid te zijn van een partij voelen sommige zich beperkt in stem keuze. Bij Andrea Naphegy is dit geen probleem. “Ik heb geen stemrecht op nationaal niveau aangezien ik geen Nederlandse nationaliteit heb. Als ik zou stemmen zou dat wel op D66 zijn, ik zou ze graag aan de macht zien. De rest kan ik mezelf niet vinden. Dus ik zou me ook niet beperkt voelen.”

Op de vraag of ze overweegt om een Nederlandse nationaliteit aan te vragen zegt Naphegy: “Ik ga in juni trouwen, hierna wil ik waarschijnlijk wel een Nederlandse nationaliteit aannemen. Tot nu toe vind ik lokaal stemmen goed en belangrijk genoeg. Ik stem nog wel voor Roemenië. Ik volg nog dagelijks de politieke situatie daar.“