21.54
Hiermee eindigt de avond. De bewoners zijn hopelijk meer geïnformeerd over de cultuurplek en de gemeente en RAUM hebben vanavond meer input ontvangen vanuit de bewoners. Achteraf wordt er nog geborreld.

21.50
“Er moet überhaupt duidelijk worden gemaakt wanneer er bepaalde avonden etc. zijn.” “Wat dat betreft zou de gemeente meer moeten informeren, je moest heel google doorgraven om erachter te komen dat deze avond er was.”

21.48
Het publiek reageert: “Alleen de naam RAUM is al afstandelijk. Als ik erlangs rijd, denk ik, oh wat zou het zijn? , dan moet ik op het kantoor op internet gaan opzoeken wat het is, zet gewoon simpel een bordje neer, dan is het voor alle mensen duidelijk en komen deze mensen ook sneller.”

21.38
De presentatie is afgelopen, maar er is nog tijd voor vragen.

21.37
Op deze plattegrond is de voorziening in zijn geheel te zien.
De Paarse en Gele vlakken zijn ruimtes van Raum, de vier driehoeken aan de zijkanten kunnen worden gebruikt door andere partijen, bijvoorbeeld voor werkplaatsen.

21.31
1 juli zullen de eerstvolgende gebouwen worden geopend.

21.27
Het ‘makershuis’ dat nu al staat, daar leven de makers nu, om te zien wat er in de wijk leeft. Iemand uit het publiek reageert: “Laat een van deze makers bij mij thuis logeren, dan zien deze makers Leidsche Rijn verder dan alleen het nieuwe deel.”

21.20
Ook meldt Buisman dat Bauplaats weer gaat plaatsvinden. Er gaat dit jaar ‘een boom’ gemaakt met vele takken, waar kinderen in kunnen klimmen en in een schommel kunnen schommelen. “Dus als u komt, kunt u ons helpen met het maken. Het kan u geleerd worden, maar als u ervaren bent kunt u ook zelf aan de slag.”

21.09
De missie van RAUM is als volgt: ‘Wij gebruiken kunst en design om mensen bij de stad te betrekken’.

21.05
“Wat wij doen is ontzettend nieuw, daardoor is het ontzettend moeilijk om uit te leggen wat wij zijn. We zijn opzoek naar woorden die alle mensen begrijpen.”

21.02
Buisman stelt zichzelf eerst voor: “Ik kom uit de podiumkunst, maar ik vind een poppodium vaak een te hoge drempel hebben, wij moeten contact maken met alle mensen.” Tot slot vraagt ze retorisch: “Hoe kan je kunst en cultuur binden met de stad?”

20.57
Buisman beseft dat zij nog een stuk duidelijker moet maken wie zij zijn en wat zij doen. Na een korte pauze, gaat ze aan het woord.

20.49
De discussie gaat verder. Timmerman vertelt dat zij geen concurrentie wilt worden voor bijvoorbeeld de schouwburg in de binnenstad.

20.44
Donica Buisman, namens RAUM zegt: ”Het gaat niet specifiek over de kunst, maar over de vorming.” “Het gaat erom hoe je het verhaal op een goede manier kan overbrengen, het maakt dus niet uit of het film of theater is, als het maar zorgt dat de boodschap goed wordt overbracht. Ik zal hier straks verder op ingaan.”

20.41
Gertjan te Hoonte, raadslid in de gemeente, zegt: “Ik ben meer ‘Leidsche Rijner’ dan kunstliefhebber, maar ik vraag mij nu af, waar ga ik straks heen, want ik begrijp het nu niet.”

20.37
Het publiek krijgt tijd om te reageren. Een inwoner van Terwijde vertelt: “Ik ben hier gaan wonen met het idee dat ik niet over de brug, naar het krappe centrum moet voor de culturele voorzieningen.” “Ik dacht dat er echt iets voor mij kwam, maar het lijkt nu alsof het vooral voor de makers is.”

20.33
Timmerman blikt vooruit. In 2019 wordt het voorlopig ontwerp veranderd naar een definitief ontwerp. In 2020 start de inrichting van de openbare ruimte.

20.31
RAUM wordt eind van het jaar beoordeeld door een commissie van onafhankelijke experts, als dit oordeel positief is krijgt RAUM een permanente plek. Daarnaast moet er ook snel plek komen voor verschillende andere creatievelingen. Het zal een assemble worden van verschillende gebouwen en ruimtes.

20.25
Uit de zaal vraagt iemand naar de grootte van de gehele cultuurvoorziening. Timmerman antwoordt: “De gehele cultuurvoorziening heeft een grootte van 9000 vierkante meter.” “TivoliVredenburg past er bijvoorbeeld twee keer op”, vult ze aan.

20.19
“Wij willen publiek naar Leidsche Rijn centrum brengen met internationale allure”, zegt Timmerman.

20.11
Timmerman laat met behulp van een plattegrond op de powerpoint zien waar de cultuuras gaat komen.

20.09
Trudie Timmerman, project manager bij de gemeente Utrecht, gaat vertellen over de culturele voorzieningen in Leidsche Rijn centrum.

20.04
Ook kandidaat-raadslid Mounhim Tahtahi is aanwezig, hij kreeg bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen niet genoeg stemmen om de komende vier jaar in de gemeenteraad te zitten.

20.03
Alle aanwezigen worden voorgesteld. Aanwezig zijn bewoners, mensen van RAUM en ook Gertjan te Hoonte, raadslid in de gemeente Utrecht, namens de VVD.

20.00
De avond begint!


 

De redactie is vanavond aanwezig in De Vrijstaat voor een culturele wijkavond. Daar houden wij een liveblog bij, die start om 20.00 uur.
Refresh het liveblog voor updates.

De gemeente en RAUM willen vanavond vertellen over de tijdelijke invulling rondom het Berlijnplein, dé cultuurplek  in Leidsche Rijn Centrum. Daarnaast gaat de gemeente vanavond ook toelichten wat de stand van zaken is van de definitieve invulling van de cultuurplek.

Namens de gemeente zal Trudie Timmerman het woord houden. Ze zal de eerste ‘artist impressions’ laten zien. Aansluitend zal Donica Buisman, directeur RAUM ons vertellen wat de plannen van RAUM zijn voor de komende jaren tot de locatie definitief is ingevuld.

Deze wijkraadavond wordt gehouden in de Vrijstaat in Leidsche Rijn Centrum. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur.