Lennart Kerp is 33 jaar oud en acht jaar lid van de partij Democraten 66 (D66). 'Vroeger toen de PVV net bestond, begon Wilders al vrij snel te radicaliseren. Geen enkele politieke partij wist hoe zij hier mee om moest gaan behalve D66. Pechtold zei vanaf het begin tegen Wilders dat hij niet zo over onze mede Nederlanders moest praten en zich niet radicaal moest opstellen. Daarom spreekt D66 mij erg aan. Andere politici hadden de neiging om Wilders na te praten’, verklaart Lennart zijn lidmaatschap van D66. Hij vertelt dat zijn normen en waarden voor een groot deel overeenkomen met die van D66. ‘Ik wilde graag mijn standpunt innemen en lid worden.’

Lennart vindt D66 niet meer erg ideologisch maar meer pragmatisch. Volgens hem kijkt de partij echt in de praktijk of iets werkt of niet. ‘Het CDA bijvoorbeeld is tegen het legaliseren van wiet, terwijl uit onderzoek blijkt dat door de teelt te legaliseren, de criminaliteit voor een heel groot deel afneemt. Ondanks dat vindt het CDA toch dat wiet niet legaal moet zijn. D66 staat hier heel anders in, deze partij denkt veel praktischer: onderzoek wijst dit uit dus doen we het. Op de vraag of hij weleens heeft getwijfeld om over te stappen naar een andere partij, antwoordt Lennart dat hij nog nooit heeft getwijfeld sinds hij lid is. Hij vindt andere partijen wel goed zoals GroenLinks, maar hij heeft nooit overwogen om D66 te verlaten.

‘Vervelend commentaar op mijn lidmaatschap krijg ik vrijwel nooit. De vervelendste reactie die ik krijg is dat mensen doen alsof ik het met alle standpunten van D66 eens ben. Velen gaan er bijvoorbeeld vanuit dat ik, omdat ik lid ben, het ook eens moet zijn met het referendum. Er zijn natuurlijk standpunten van D66 waar ik het niet mee eens ben.’ Lennart zegt dat hij niet bang is voor commentaar maar hij wel uitkijkt bij PVV-stemmers. ‘Volgens mij zien mensen die op de PVV stemmen, D66 een beetje als de duivel. Dus dan ga ik niet aan de grote klok hangen dat ik lid ben.’ zegt Lennart lachend.

Hij gaat niet vaak de discussie aan over politiek. Lennart is van mening dat de keuzes van mensen gerespecteerd moeten worden. Je kan volgens hem het ergens niet over eens zijn maar hij probeert ze niet te overtuigen. Lennart vertelt dat hij liever heeft dat mensen überhaupt bezig zijn met politiek en stemmen dan dat zij zeggen ‘ik stem niet want de democratie is toch doorgestoken kaart’. ‘Sommigen zeggen dat er in Nederland gefraudeerd wordt in de politiek en dat de PVV zetels heeft verloren door fraude. In zulke gevallen ga ik wel graag de discussie aan.’

De lidmaatschappen van politieke partijen nemen af. Lennart heeft dit ook gemerkt. Hij denkt dat dit komt doordat mensen vroeger veel vaster waren. Met politieke partijen maar ook bijvoorbeeld met kranten of kerken. Volgens hem zaten mensen vroeger veel meer vast in hun eigen wereld en zijn zij nu veel flexibeler. ‘Het is nu veel normaler om D66 te stemmen en over vier jaar bijvoorbeeld weer GroenLinks. Dit is normaal want mensen groeien en ontwikkelen en vinden andere dingen belangrijk. Dit maakt het wel moeilijker om lid te worden. Ik ben nu niet eventjes lid maar ik leg mij voor een langere termijn vast aan een politieke partij.’

‘Je moet ervoor betalen’ antwoordt Lennart op de vraag wat de negatieve kanten zijn van het lid zijn van een politieke partij. Maar al gauw krabbelt hij terug. ‘Het betalen is misschien een negatieve kant, maar niet betalen is ook geen oplossing want dan is er geen geld om campagnes te voeren. Dus nee ik zie eigenlijk geen negatieve kanten als ik eerlijk ben.’