LEIDSCHE RIJN – Toekomstige bewoners van Leidsche Rijn staan lang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Op de site van Mitros, een van de woningcorporaties van Utrecht, is te lezen dat de wachttijd kan oplopen van 3 tot 8 jaar.

RTL Buurtfacts heeft de wachttijd van sociale huurwoningen in Leidsche Rijn ook onderzocht en kwam uit op gemiddeld 13 jaar. Dit onderzoek heeft zich alleen gericht op woningen van woningnet.nl, dus niet alle sociale huurwoningen zijn hierin meegenomen.

Deze enorme wachtlijsten hebben volgens Kim Koetert, communicatiestrateeg van Mitros, verschillende redenen: “Sociale huurwoningen zijn gewild, omdat ze goedkoop zijn. Ook is de wachtlijst enigszins vervuild;18-jarigen schrijven zich al in voor het geval dat, maar dat zijn niet mensen die daadwerkelijk nu zoeken en wachten.”

De doorstroming van wachtlijsten wordt belemmerd. Niet alleen door mensen die blijven hangen in goedkope woningen, maar ook door urgente gevallen. Statushouders die recht hebben op een woning bijvoorbeeld, of als het voormalige huis gesloopt wordt. Deze mensen hebben voorrang op een sociale huurwoning, waardoor andere mensen langer moeten wachten.

Jaarlijks berekent de gemeente hoeveel sociale huurwoningen er in totaal nodig zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de corporaties om deze woningen beschikbaar te stellen. Stichting Utrechtse Woningcorporaties heeft afgelopen januari een open brief gestuurd naar de gemeente waarin zij een oproep doen naar meer grond om op te bouwen: “We denken én doen graag mee om sociale huur een volwaardige plek te geven in de nieuwe wijken van de stad.”