Steeds meer jongeren gebruiken lachgas, zo blijkt uit cijfers van de volksgezondheid. Inmiddels is tevens ook meer bekend over de risico's van het gebruik en kan het zelfs tot verlamming leiden. Terwijl de politiek in Den Haag nog achterloopt op het aanpakken van het gebruik van lachgas, is fractievoorzitter Sander van Waveren van het CDA hier mee aan de slag gegaan in de gemeente Utrecht.

Hoe onschuldig het gebruik van lachgas misschien wel mag lijken, het tegendeel blijkt waar te zijn. Niet alleen kan het gebruik van de populaire partydrug voor lichamelijke schade lijden, ook het verkeer en het milieu lijden onder de opkomst in gebruik.

Ik spreek vandaag met Sander van Waveren, fractievoorzitter van het CDA gemeente Utrecht, die iets aan het ‘lachgasprobleem’ wilt doen. Maar ook ga ik langs bij Yoëlle, studente, die af en toe een ‘ballonetje’ doet met haar vrienden, maar zich zeker bewust is van de risico’s.

In hoeverre is het mogelijk om lachgas te verbieden? Heeft het eigenlijk wel nut om de partyrdrug op de opiumlijst te zetten? Of heeft voorlichting en jongeren bewust maken van de risico’s en onveiligheid meer nut? Zodat als jongeren het tóch gaan doen, ze beter kennis  van de drug kunnen hebben dan blind gebruiken.