Vorig jaar uitgebrachte cijfers van het CBS laten blijken dat het stresslevel onder de Nederlandse bevolking blijft groeien. Tegenwoordig is iedereen alleen gefocust op werk en sociale media, waardoor ontspanning daarbij inschiet. Een oplossing hiervoor is een kwast, verf en een canvas erbij te pakken en creatief aan de slag te gaan. Uit onderzoekt van de Drexel University's College of Nursing and Health Professions blijkt namelijk dat creatief bezig zijn het cortisol-gehalte in onze hersenen verlaagd. Creatief bezig zijn is dus stress verlagend.

”Ik houd er niet van als mensen zeggen; ‘oh dat kan ik niet’, ik denk namelijk dat iedereen het kan”, aldus Marianne van Dedem, een kunstenares uit Vleuten. In haar ogen is kunst maken voor iedereen, ongeacht hoe creatief je wel of niet bent.

Marianne geeft workshops in beeldende kunst in haar eigen atelier in Vleuten. Hierbij gaan de cursisten aan de slag met verschillende materialen als grind en mandarijn netjes om texturen en diepte te creëren. Deze manier van schilderen blijkt goed onder de smaak te gaan onder de cursisten, zo blijkt uit een gesprek met Christina de Groot: ”Ik vind het fijn dat je vrij aan de slag kan gaan, ook het werken met structuur vind ik echt leuk. Zodra je structuur hebt zie je gelijk dat de kleuren beter naar voren komen”. Christina volgt al jaren de workshops van Marianne, het ontspannende en vrijblijvende is een van de redenen waardoor ze terug blijft komen.

Door het gericht werken aan een proces, blijkt dat stress verminderd wordt en er ontspanning in de hersenen en lichaam plaatsvinden. Kunst is dus een effectieve uitlaatklep voor spanning, zo ook voor cursist Karin: ”In mijn werk ben ik voornamelijk bezig met financiën, dit is daardoor de uitgekozen plek om even te relaxen en eventjes ergens anders mee bezig te zijn”.

 

Website Marianne van Dedem: mariannevandedem.nl