UTRECHT – De een ploetert zich door een walgelijke ontgroening om bij een studentenvereniging te gaan, de ander switcht van voetbal naar roeien en een derde zoekt een bijbaantje om zijn kring in een nieuwe (studenten)stad te verbreden. De 22-jarige Berend van den Bosch koos er twee jaar geleden voor om zich aan te sluiten bij een liberale politieke jongerenorganisatie.  

“Ik zat er al een tijdje mee in mijn hoofd. Toen ik in Utrecht ging wonen, leek het me leuk om op deze manier nieuwe vrienden te maken.” Inmiddels is Van den Bosch al twee jaar actief lid. “Ik ben Algemeen Bestuurslid Promotie en Ledenwerving en we hebben sinds vorig jaar al twintig procent meer leden.”

Jongerenorganisatie voor vrijheid en democratie, de JOVD, is officieel gelieerd aan de VVD, maar in politiek opzicht volledig onafhankelijk. “We verwelkomen jongeren van 14 tot 31 jaar. Het is geen politiek partij, want wij hebben geen kiezers, alleen maar leden, daarom kunnen wij doen en laten wat wij willen. Een politieke partij moet kiezers werven. Ook is de JOVD onafhankelijk, niet iedereen stemt voor de VVD.”

De JOVD organiseert elke maandag een activiteit. Hierbij worden sprekers over verschillende onderwerpen uitgenodigd. Ook zorgt de JOVD ervoor dat de Kamer meer aandacht besteedt aan verschillende onderwerpen. “Met ludieke acties hebben we ervoor gezorgd dat er meer geld ging naar Defensie. Verder ben ik mede-initiatiefnemer van een duurzaam beleid, op dat gebied heeft de VVD veel laten liggen in het verleden. Duurzaamheid wordt vaak weggeschreven als een linkse hobby, dat hoeft het niet te zijn.”

Van den Bosch is het wel vaker niet eens met de VVD. “Dat kan ook niet in de Nederlandse politiek, die vol zit met eigenwijze mensen. Je kan nooit een politieke partij vinden waar je het honderd procent mee eens bent. Dat hoeft ook niet, want een partij zal nooit alleen regeren en een partijprogramma zal nooit volledig bereikt worden. Dat is het mooie aan de Nederlandse politiek.”

De JOVD mag dan onafhankelijk zijn, er is natuurlijk wel regelmatig overleg met de ‘moederpartij’. “De JOVD heeft goed contact met de fractie van de VVD in Utrecht. We hebben af en toe een borrel, af en toe praten we even en we kijken wat er leeft. Echt bevriend zijn we niet, want er is toch sprake van een leeftijdsverschil. Bovendien hebben wij leden met verschillende smaken, mensen die van alles stemmen. Ikzelf heb wel op de VVD gestemd.”

Tegenwoordig is nog maar drie procent van de Nederlanders lid van een politieke partij. Logisch, volgens Van den Bosch. “Er is veel afstand tussen politiek en burgers zelf. Veel Nederlanders snappen niet wat er aan de hand is. Het is een ver van je bed show. Politiek is ook zoveel ingewikkelder dan alleen bezuiniging en crisis.” 

Het probleem hiervan ligt volgens het bestuurslid in de kern: “Iedereen krijgt maatschappijleer op de middelbare school, maar ik heb nog geen enkele leraar de politieke verhoudingen horen uitleggen. Onderwijzers zijn vaak heel links, wat het onderwijs meteen een bepaalde kleur geeft. Ik zeg niet dat een rechtse zonnebril wel goed zou zijn, maar het kan een stuk objectiever.”

Met zijn taak als ledenwerver gaat hij dan ook zelf de scholen langs. “Middelbare scholen, het MBO en het HBO. Ik probeer de politiek daar beter uit te leggen en uiteraard een beetje reclame te maken voor de JOVD. Politiek is belangrijk en daarmee is het belangrijk dat onze toekomst hier veel vanaf weet.”

En of Van den Bosch de nieuwe Rutte wordt? “Ik heb niet per se een ambitie om politicus te worden. Ik heb afgelopen vier jaar gewerkt en begin volgend jaar aan de studie communicatie. Ik ga kijken wat ik binnen de JOVD ga doen. Misschien sluit ik me nog wel aan bij de VVD of een andere partij.”