LEIDSCHE RIJN – Kinderen zijn steeds jonger als ze worden ingeschreven bij de basisschool. Al bij de geboorte is dit onderwerp van gesprek. Uit angst dat er geen plek meer is op de favoriete school, melden ouders hun kleintje aan op verschillende scholen.

Dit betekent dat kinderen op wachtlijsten van verschillende scholen staan. Scholen rekenen dus op meer leerlingen dan er uiteindelijk komen. Het aantal afmeldingen kan soms wel oplopen tot twintig. Een compleet klasje en dus een leerkracht minder.

Maar als je je kind niet op tijd inschrijft, is de kans groot dat je kind niet meer terecht kan op jouw favoriete basisschool. Die basisschool zit namelijk al volgeboekt voor alle kindjes van twee, drie en vier jaar. Meer leerlingen kunnen de scholen niet dragen. “Klassen kunnen gewoon niet te vol zitten, dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs,” vertelt Maarten Jacobs, directeur van Montessori Arcade.

Een van de oplossingen die wordt genoemd is een minimumleeftijd bij inschrijving. Hier bestaat verwarring over. Zo gaat er rond dat kinderen minimaal drie jaar moeten zijn als ze worden ingeschreven. Gemeente Utrecht lijkt onwetend: “Er is geen norm die wij stellen, het is mogelijk dat scholen dit zelf doen, of in samenwerkingsverband.”

Basisschool Montessori Arcade hanteert inderdaad zo’n minimumleeftijd. “Ouders kunnen hun kinderen pas inschrijven als die drie jaar zijn. Ze kunnen hun kind wel alvast aanmelden, dan komt het kind op een wachtlijst te staan. Veel ouders die al meerdere kinderen op de basisschool hebben zitten, melden hun kind al aan bij de geboorte,” aldus Jacobs.

Zo ook Eva van Es. Zij meldde haar zoontje al aan toen hij net een maand oud was. “Ik vind het wel raar. Bij een kind van een maand is het lastig te bepalen hoe hij is en wat bij hem past. De keuze voor een school lijkt dan nog zo ver weg.”