Afgelopen zondag 24 november was het weer zo ver, de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Leidsche Rijn vond plaats. Van 12.00 tot 16.00 uur was het groot feest in het winkelcentrum. Alles stond in het teken van Sinterklaas. Zo was er een optocht, een Pietenband en kon je met Sinterklaas en zijn pieten de foto gaan.
In Leidsche Rijn waren er Roetveeg- en Zwarte Pieten aanwezig. Hoe bevalt deze variatie Pieten?

Ieder jaar rond november, de tijd wanneer Sinterklaas samen met zijn Pieten het land binnen komt, bloeit de discussie over de kleur van de Pieten weer op in de media. Op steeds meer plaatsen door het land wordt de kleur van de Pieten dan ook aangepast.

Uit het onderzoek van Editie NL blijkt dat 65 procent van de lokale intochten nog steeds vasthouden aan de Zwarte Piet. Bij de andere 35 procent worden er wel veranderingen doorgevoerd, zo wordt bijvoorbeeld de kleur van de Pieten aangepast en zijn er niet alleen meer Zwarte Pieten, maar ook rode, groene gele of Roetveeg Pieten aanwezig.

Leidsche Rijn behoort tot de 35 procent, waarbij er veranderingen doorgevoerd zijn. Zo waren er niet alleen Zwarte Pieten aanwezig, maar ook Roetveeg Pieten. Misschien is het opvallendste van deze intocht dan ook dat de Zwarte Pieten ook Roetveeg Pieten genoemd worden om zo toch alle Pieten gelijk te stellen.

Waarom waren er geen gekleurde Pieten?  En misschien nog wel belangrijker hoe bevalt de variatie van de Pieten bij Sinterklaas, zijn Pieten en de kinderen?

Cynthia Verspeek en Geerte Vierwind zochten het voor u uit.