De Broederschapshuisjes in Vleuten zijn heropend na een flinke restauratie en dat betekent een feestelijke viering. Doorgeslagen stoppen wanneer er koffie en thee wordt gezet, en een onbegaanbare zolder, dat is verleden tijd. Gerda Oskam, voorzitter van de 'Historische vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn', vertelt over de verbeteringen en schetst een beeld van de vernieuwde Broederschapshuisjes in Vleuten. Een bijzondere ontdekking, tijdens de restauratie, bleef echter niet uit.

Midden jaren ’80 heeft de laatste restauratie plaatsgevonden van de Broederschapshuisjes in Vleuten. De huisjes, opgericht door De Broederschap van de Lieve Vrouwe, fungeerden vroeger als onderdak in de armenzorg. De Historische Vereniging is een vrijwilligersorganisatie waardoor, naast de lokale ondernemers, veel vrijwilligers meehielpen om de restauratie tot een succes te maken.

Op de vraag of er momenteel thee en koffie kan worden gezet zonder dat de stoppen doorslaan, reageerde mevrouw Oskam: “Jazeker, we hebben fantastische koffie en thee.”