VLEUTEN – De markt is van twaalf tot vijf uur s’middags. Het komt niet vaak voor maar in Vleuten staat de markt er op die tijd. Bij aankomst valt de grote van de markt tegen en het oogt rustig.  

Richting het plein lopend, lijkt de markt op een soort grootte platte rotonde te liggen. Auto’s rijden eromheen en langs de weg liggen een paar parkeerplaatsen. Iets voor twaalf staat de bloemist er al, de rest van de kraampjes word opgezet. Een paar bezoekers proberen vijf voor twaalf wat te kopen maar dit slaan de verkopers af. Langzaam maar zeker begint de markt tot stand te komen, in totaal staan er twaalf kraampjes. Na twaalf gaan de kraampjes open en loopt het bezoekers aantal op. Als eerste staat er de groente en fruit kraam, een paar mensen kopen er wat stukken fruit. Daarnaast staat er de olijf kraam, de poelier, een kleding kraam, de friethandel en de bloemist.

De bloemist Leoni de Wit vertelt dat de kraam elke maandag, dinsdag en donderdag op het pleintje staat en ze van de markt weinig last heeft. “Ik loop geen omzet of iets mis door de markt”, zegt De Wit. Op het kleine pleintje lopen gemiddeld twintig mensen rond. Ook de verkopers lopen heen en weer zo loopt de groente boer langs de patat kraam voor een praatje. Iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben. Na de bloemist staat er bakkerij het stoepje, de kaasboer, een noten kraam, loempia kraam, de visboer en een goud inkoop busje.

Rond een uur of drie lijkt het rustig te worden. Bij het kopen van kibbeling laat Jacob Dirk weten dat de tijd van twaalf tot vijf absurd is. “Het is veel te laat, s ‘ochtends staan hier mensen die we als ze er voor twaalf zijn, weg moeten sturen. Dan moeten we zeggen kom over twee uur maar terug. Maar ze komen niet terug! En vijf uur is veel te vroeg, mensen die na werk dan nog een visje willen kopen moeten we ook wegsturen. En er is ook geen vis winkel in de buurt waar ze anders langs zouden kunnen”, aldus Dirk. Een omstander hoort het gesprek en vult aan: “De tijden zijn inderdaad super onhandig, voor werkende is het niet te doen. Ik heb liever eerder. Nu kunnen de verkopers een boete krijgen”, vertelt Daniëlle.

Erbij komt dat de markt naast de grote supermarkt staat en er maar een klein gebied is voor de kraampjes. Ook ligt om de markt de drogist en een paar restaurantjes. Samen met de auto’s en parkeerplaatsen lijkt het storend voor de markt. Om vijf uur sluiten de kraampjes weer. De laatste heren in pak die aankomen rijden missen net hun stukje vis. Het plein loopt weer langzaam leeg. Iedereen gaat weer op huis aan.