UTRECHT – De gemeente Utrecht heeft 'zichtbare en onzichtbare' veiligheidsmaatregelen genomen voor Koningsdag donderdag. Dit gebeurde naar aanleiding van de recente aanslagen in Europa, laat de gemeente weten aan LeidscheRijn.hu.nl.

Er zijn grote betonnen blokken geplaatst in het centrum van Utrecht, om autoverkeer tegen te houden. “Het maakt de situatie veiliger en het zorgt voor een veiliger gevoel voor de mensen. Het ziet er nog leuker uit ook”, zegt woordvoerster Jennifer Felix.

De voorgaande jaren werden in de stad hekken geplaatst, om verkeer en mensen tegen te houden. Omdat deze te makkelijk omgeduwd kunnen worden, is er dit jaar gekozen voor de ‘zware betonnen vlaggenmasten’.

Naast de betonnen blokken zijn er nog enkele andere maatregelen getroffen, die de afgelopen jaren ook al zichtbaar waren tijdens de nationale feestdag. Zo zijn er lichtkranten om aan te geven welke pleinen druk zijn (zie onderstaande foto), en zijn er tijdelijke camera’s geplaatst.

Over de ‘onzichtbare maatregelen’ wil de gemeente Utrecht geen uitspraak doen. Wel laat de woordvoerster weten dat agenten extra getraind zijn op het herkennen van verdachte situaties. Dit gebeurde de afgelopen jaren ook al.

Leidsche Rijn
Ook in Leidsche Rijn is er op Koningsdag veel ‘blauw’ op straat. Net als door heel Utrecht zijn er in de vinexwijk veel politieagenten, toezichthouders en mensen van handhaving te vinden.


Lichtkrant in centrum Utrecht (2016)                          Utrecht Koningsdag (2016)