Grauwe wolken hangen boven sportpark De Meern. Het is vandaag een cruciale wedstrijddag voor de zondagselectie van V.V. De Meern. De tegenstander is HV & CV Quick, uit Den Haag. Terwijl de spelers van beide ploegen zich voorbereiden met sprintjes en schietoefeningen, verzamelen de eerste supporters zich op de kleine tribune langs het veld. Ze bespreken de stand van zaken. “Jong de Graafschap heeft gisteren verloren, dus we zijn uit de directe degradatiezone als we vandaag winnen en concurrent, Be Quick 1887 verliest.” Het is een belangrijke wedstrijd. 

De supporters van de Meern voelen de bui al hangen, degradatie

Met nog twee wedstrijden te gaan staat de voetbalclub uit de Meern op een teleurstellende achttiende en laatste plaats in de derde divisie. Op de zeventiende plaats en ook in de degradatiezone staat jong de Graafschap met één punt voorsprong. Be Quick 1887 heeft ook één punt voorsprong op V.V. de Meern en bezet de zestiende plek. Ze ontlopen daarmee directe degradatie.

“Komop de Meern!”
De ploeg betreedt het veld en de spanning is zowel op de gezichten van de spelers als de supporters af te lezen. Een aantal supporters schreeuwen: “Nu moet het gebeuren jongens!” en “Komop De Meern!” De scheidsrechter blaast op zijn fluitje en de spelers trappen af. Al snel wordt duidelijk dat de Meern de onderliggende ploeg is en in de vijftiende minuut is het al raak, 0-1. De thuisploeg krijgt weinig kansen in de rest van de eerste helft en de 0-2 en 0-3 volgen. De wolken boven het veld worden nog donkerder en degradatie lijkt nu wel heel dichtbij.

“Tsjonge tsjonge”
Het rustsignaal klinkt en de teleurstelling is van de supporters af te zien. Sommige verlaten zelfs het sportcomplex. “Dan maar op bezoek bij moeders, moederdag hè.” De meegereisde fans van HV & CV Quick houden nog een slag om de arm. “Ik zou niet raar opkijken als Quick deze voorsprong nog verspeelt.” waarop een supporter van De Meern antwoordt: “Ik zou er heel raar van opkijken als De Meern dit nog goedmaakt, we hebben al acht wedstrijden niet meer gewonnen.”

“Dit komt niet meer goed”
De spelers betreden opnieuw het veld en trappen af voor de tweede helft. Na enkele minuten scoort De Meern en komt de hoop terug, 1-3. De gezichten van de supporters veranderen in hoopvolle en opgetogen blikken. Deze hoop wordt al gauw de kop ingedrukt als Quick binnen een kwartier drie keer scoort, 1-4, 1-5 en 1-6. Daarnaast lezen de supporters op teletekst dat Quick 1887, de concurrent, 3-0 voor staat in hun eigen wedstrijd tegen JVC Cuijk. Met nog 15 minuten op de klok verlaten de meeste supporter van De Meern de tribune. “Ik kan het echt niet meer aanzien.” De wolken worden donkerder en de ploeg ziet de onweersbui al hangen.

De ruststand ziet er niet goed uit voor de ploeg uit de Meern

“Nu is het klaar”
De club uit De Meern lijkt nog heel even een comeback te maken met twee doelpunten van de spits, Kesley Den Haag, maar dit mag niet baten. Door het verlies van De Meern en de winst van de concurrent wordt het heel moeilijk om degradatie nog te ontlopen. Hans, neutrale toeschouwer bij de wedstrijd, legt uit hoe zit: “VV De Meern moet komende twee wedstrijden winnen, jong De Graafschap moet één van de twee wedstrijden verliezen en Quick 1887 moet ze allebei verliezen. Alleen op die manier ontloopt de Meern directe degradatie.” De Utrechtse voetballers druipen in de stromende regen af naar de kleedkamers. De Meern heeft nog een kleine kans om degradatie te ontlopen, maar dan moet het weer wel heel gunstig zijn.