Leidsche Rijn en de rest van Utrecht moeten energieneutraal worden, zo luidt een van de thema’s waarover gedebatteerd werd in het debat ‘Utrecht 2030’. Het lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen vond maandagavond plaats in TivoliVredenburg met alle vijftien partijen in Utrecht.

Vijf thema’s werden er besproken door steeds drie partijen. De partijen kwamen naar voren en begonnen te debatteren over een bepaald onderwerp, zo ook over hoe Utrecht in 2030 met de energie moet omgaan. In Leidsche Rijn is er al langere tijd discussie hoe de wijk duurzaam met de energie moet omgaan. Een suggestie die er al lange tijd is, is dat er windmolens moeten komen in Rijnenburg.  In het debat kwamen onder andere de ChristenUnie en PVV aan het woord over dit thema. De eerste vraag die gesteld wordt door presentatrice Danielle Arets was: ‘’Hoe gaan we van het gas af?’’. De enige lijsttrekker die tegen de stelling is dat Leidsche Rijn van het gas af moet, was PVV-lijsttrekker Henk van Duin: ‘’We gaan gewoon niet van het gas af, we willen goed geïsoleerde huizen, zonpanelen en de kachel kan ook wel een graadje kouder”. Lijsttrekker van de ChristenUnie, Maarten van Ooijen, reageert hierop: ‘’Er zijn nog steeds mensen die denken dat er geen klimaatsverandering is, mensen zoals Henk van Deun en daardoor komen we niet vooruit’’. Volgens van Ooijen moeten er wel windmolens geplaatst worden op Rijnenburg, omdat er snel iets moet gebeuren tegen klimaatverandering. De PVV vindt windmolens echter te duur en kwam dus met de eerder genoemde alternatieven.

We gaan gewoon niet van het gas af, we willen goed geïsoleerde huizen, zonpanelen en de kachel kan ook wel een graadje kouder

Er wordt niet alleen in mening verschild onder de partijen over wel of geen gas, maar ook hoe Leidsche Rijn duurzamere energie moet gaan opwekken. Vanuit de organisatie van Buren van Rijnenburg werd gezegd dat het onbegrijpelijk is dat windmolens op land moet komen: ‘’Het is gebleken dat windmolens nu op zee zonder subsidie aangelegd kunnen worden, windmolens op zee zijn een goede bouw voor de toekomst’’. VVD-lijsttrekker Dimitri Gilissen is het daarmee eens: ‘’Die molens moeten absoluut niet op het land komen, dat land hebben we nodig om woningen neer te zetten, want we kunnen nergens anders in Leidsche Rijn bouwen’’.

Het is gebleken dat nu windmolens op zee zonder subsidie aangelegd kunnen worden, windmolens op zee is een goede bouw voor de toekomst

De lijstrekker van GroenLinks, Heleen de Boer, vindt dat er wel windmolens zowel op land, als in de zee moeten komen. ‘’Je kan niet alle windmolens in de zee zetten, want dat kan er geen boot meer varen’’. De Boer vertelde dat er overlegd moet worden met burgers over de aanpak van dit plan, want ook volgens haar blijft geluidsoverlast voor de bewoners een probleem door de molens op land te zetten. De partijen waren het tot slot wel over een standpunt eens, voor het opwekken van duurzame energie moeten er meer zonnepanelen komen.