Chocoladefabriek Mesjokke maakt chocolade volgens het bean-to bar proces. Ze doen aan ‘Direct Trade’, wat betekent dat ze de cacaobonen direct bij de cacaoboeren inkopen. Door het bean-to bar proces te gebruiken komt er een iets duurder prijskaartje aan de repen te hangen. Vooralsnog zitten zij tussen de top vier bedrijven in Nederland die chocolade maken volgens dit proces.

De Chocolate Explorers zijn in 2014 met vier vrienden begonnen en maken nu met de twee overgebleven vrienden, Per en Luc, de chocoladerepen. Bean-to bar chocolade betekent letterlijk van boom tot reep. De Chocolate Explorers, zo noemen de twee heren zichzelf, halen de cacaobonen uit verschillende landen in de wereld en maken daar zelf chocoladerepen van. Doordat ze de cacaobonen uit verschillende landen halen, smaakt elke boon weer anders. De smaak van een boon wordt namelijk sterk bepaald door verschillende factoren uit het land van herkomst.

Ondanks de prijs zijn ze bekend in niet alleen Nederland, maar ook andere landen in Europa.
Mesjokke is gevestigd in Leidsche Rijn en dus is verslaggever Geerte Vierwind op pad gegaan.

Wat maakt hun cacao zo bijzonder?