DE MEERN- ¨Wij moeten met zijn allen als deel van dezelfde maatschappij samenwerken, daar gaat het om¨ zegt Radj Ramcharan terwijl hij met een fles vol cola 30 plastic kopjes volschenkt. Deze middag wordt er een dienst georganiseerd voor hindoes uit de buurt. Ramcharan maakt deel uit van de raad van toezicht bij de dienst, dus hij is deze middag druk. Hij is de laatste tijd bezig met een plan om in de Meern een hindoetempel te bouwen.

Er lopen telkens mensen langs in traditionele kleding die vervolgens op een van de velen stoelen in de dienstzaal gaan zitten. Wij lopen samen naar een rustigere hoek van het lokaal. Radj Ramcharan is 55 jaar oud en woont al een hele tijd in Nederland. ¨Ik ben toen ik 17 was van Suriname hier naartoe gekomen¨, verteld hij. Hij is verhuisd vanwege zijn droom om politicologie te studeren. Een jaar na zijn vertrek kwam zijn familie hem achterna. Tijdens en na zijn studie woonde hij in Nieuwegein waar hij uiteindelijk ook aangeboden kreeg om voor CDA Utrecht te werken. ¨Mijn passie ligt in de politiek, daarom heb ik na mijn eerste jaar in 1994 ook drie termijnen bij mijn partij gewerkt.¨ Hij is nu, ongeveer tien jaar na zijn laatste termijn, nog steeds dicht betrokken bij de partij. Vooral houdt hij zich bezig met de verschillende buurten en dat iedereen in de samenleving betrokken wordt en het fijn heeft. Ramcharan heeft daar vorig jaar ook een heel speciaal lintje voor gekregen. Hij is 26 April benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet tegen discriminatie en ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt.

Uit de dienstzaal komt er een stroom van muziek. De muziek wordt gezongen door een van de arrangeurs en klinkt Indiaas. Geloof speelt in Radj Ramcharan´s leven een grote rol. Hij is Hindoestaans en volgt het hindoeïstische geloof. Op de vraag over hoe hij het vindt om hindoeïstisch te zijn in Nederland antwoord hij gelijk ¨Nederland is een paradijs voor gelovigen.¨ Volgens hem is Nederland qua vrijheid, openheid en respect een heel fijn land om in te leven. Ramcharan is in een hindoeïstisch gezin geboren. Hij probeert verschillende elementen zoals vriendelijkheid, liefde en verbintenis uit zijn religie te halen en toe te passen aan zijn eigen leven. Hij zit in het bestuur van de hindoeorganisatie en is de laatste tijd veel bezig met het plan om een nieuw hindoetempel in de Meern te realiseren. ¨Wij hebben een stuk grond toegewezen gekregen van de gemeente, maar we moeten alles eromheen met eigen middelen regelen¨, verteld hij over de kwestie. Het plan is nog een beetje in een beginfase. Er worden elke maand al diensten georganiseerd in de Meern, waar het eerdere bestuurslid van het CDA ook vaak naartoe gaat, maar een tempel zou de gemeenschap veel kunnen helpen.

Hij loopt door een smalle gang achter de keuken en laat de opslag zien. Het is een vrij kleine ruimte maar op elke plank van de kast staat een ornament of beeldje die iets te maken hebben met zijn geloof. Ramcharan laat een poster zien met verschillende goden, ¨ik vind deze posters zo mooi, elke keer als wij een dienst organiseren hangen wij een paar in de dienstzaal op¨. Het is duidelijk te zien dat hij de kunst en symbolen erg waardeert.