ZUILEN- De Oase in Zuilen arrangeert vandaag weer een van hun velen diensten voor hindoes uit heel Utrecht. Mensen uit vooral Leidsche Rijn, Nieuwegein en de binnenstad kwamen deze mooie zondagmiddag richting het gebouw dat nu al een paar jaar gebruikt wordt voor dit soort evenementen. Vandaag wordt er een gewone dienst gehouden, dus deze week worden nog niet de geslaagde leerlingen gevierd. Ronald Kalka verwelkomt de mensen die vanuit de hete zonnige buitenlucht de koele ruimte binnenstromen.

Iedereen die tot nu toe aangekomen is, hebben hele mooie kleurrijke pakken aan. De vrouwen dragen vooral paars en geel met gouden details. De heren hebben vooral pakken aan, maar dan ook met vrolijke kleuren. De sfeer maakt een hele zomerse en uitnodigende indruk. Naast de net aangekomen priester lopen ook veel jongeren door de gang naar binnen. Vandaag worden er vooral verhalen verteld uit de heilige schriften van de hindoes, de Veda’s. De Veda’s kan men indelen in vier groepen de Rig Veda, de Sama Veda, de Yajur Veda en de Atharva Veda. Er worden zowel Hindoeïsten als hindoeïstische Hindoestanen verwacht.

In ´de Oase´ zijn er veel gangen en verschillende ruimtes, als je bij de ingang meteen links afslaat lijkt wel een soort doolhof. Aan het einde van de gang is een grote zaal, daar zal het deze middag vooral gebeuren. Net voor de zaal bevindt zich een keuken en een ruimte waar je een beetje kan relaxen. De zaal ziet er mooi uit, met allerlei verschillende beelden, slingers en posters die allemaal een link hebben met het hindoeïsme. De beelden en posters zijn te herkennen door de verschillende goden die afgebeeld zijn. Een beeldje laat een mannelijk figuur met vier armen zien, dat moet Vishnu zijn. Een van de vijf posters die aan de grote wanden hangen, verbeeld een gezicht die veel lijkt op die van een aap. Ronald Kalka verteld dat dat de God Hanuman is; een God die vooral populair is onder de hindoes die uit het noordelijke gedeelte van India stammen. Naast al de kunst zijn er ook een aantal kaarsen aangestoken. De kaars staat in het hindoeïsme vooral als symbool van begrip en verlichting en wordt vaak gebruikt bij het mediteren. In de zaal zitten een stuk of 30 aanwezige te luisteren naar wat er op de tribune gebeurt. Daar zit namelijk de priester samen met twee uitgekozen vrouwen te preken.

Terwijl de dienst bezig is wordt er om de zoveel tijd een belletje gerinkeld. Daarna begint iemand met een hamertje op een metalen, rond object te slagen en wordt er door de priester in een object, dat eruitziet als een schelp, geblazen. Voor de rest is het in de zaal helemaal stil, de aanwezige letten geconcentreerd op wat er voor hun gebeurd. De geur van wierook stroomt door de zaal.

Na een halfuurtje begint een meneer met een klein potje rond te lopen met daarin wat gele verf. Hij gaat langs alle aanwezige heen en drukt met zijn vinger een gele stip op hun voorhoofd. ¨Deze stippen krijgen we altijd tijdens ceremoniën en andere festiviteiten¨, verteld Shombu Dey, een van de vele bezoekers deze middag. Hij komt, naast dat hij vaak bij die dienst in de Meern aanwezig is,  hier ook bijna elke maand even langs. Dey is hier onder andere om meer over zijn geloof te leren: ¨De sfeer is hier heel rustgevend, mensen hebben het prettig¨.

Na de dienst worden er verschillende hapjes uitgedeeld. Ronald Kalka en de andere helpers in de keuken hebben tijdens de dienst zakjes en bordjes met fruit een koek klaargemaakt. Terwijl iedereen aan het smullen is, herinnerd de priester iedereen nog even met een paar woorden ¨het gaat om verbinding en dat we elkaar respecteren ongeacht onze achtergronden.¨