In de boerderij van De Vrijstaat kunnen kinderen kooklessen volgen. De Vrijstaat is een kunstwerkplaats waar kinderen en jongeren in contact kunnen komen met kunst, cultuur en professionele kunstenaars. De kinderen die zich hebben aangemeld voor de KookKeet, leren in 6 weken om te koken als ‘echte cateraars’. Eleni Achilleos duikt de keuken in met een groep van 13 leerlingen.

Bij aankomst staat de deur naar de kamer, die ingericht is als woonkamer, al open. Er staat een grote tafel waar iedereen aan kan schuiven. Terwijl alle kinderen langzaam binnendruppelen, schuiven ze aan bij Eleni.

Wanneer het grootste deel van de groep er is kan de les beginnen. Eleni bespreekt met de kinderen wat ze van de vorige les vonden. Ze maakten appelflappen en cocktails, die ze vervolgens aan hun ouders lieten proeven. “De kinderen kregen een handdoek om hun buik geknoopt en leerden hoe ze zich moeten gedragen als een échte serveerder”, vertelt Eleni. “De ouders werden bediend door hun kinderen.” Ze vraagt wie van de kinderen er trotse ouders had die dag, waarna direct alle handen de lucht in gaan.

Na het grote succes van de appelflappen van vorige week, besluit Eleni deze week pindakaas bonbons te maken met de kinderen, die aangegeven hadden allemaal erg van chocola te houden. Alle gerechten die tijdens deze kookworkshop gemaakt worden zijn vegetarisch. Voor vandaag staan naast de bonbons, een verse Griekse pasta en gezonde mini-pizza’s op het menu. Over een pizza hoort kaas, maar vandaag wordt er veganistische kaas gebruikt, ‘nep kaas’, zoals Eleni het noemt.

Eleni legt uit welke technieken er vandaag gebruikt gaan worden, zoals bijvoorbeeld het ‘au bain-marie’ smelten van chocola. Als alles helder is lopen de kinderen naar de keuken. Een blauwe keet, die in de tuin van de boerderij staat. Wanneer Eleni op een speelse en vrolijke manier uitleg geeft over alle ingrediënten die op het aanrecht liggen, luisteren de kinderen aandachtig. Als de handen gewassen zijn, kan het koken beginnen!

Terwijl de chocolade gesmolten wordt, zijn de kinderen druk in de weer met het beleggen van hun mini-pizza. Ze proeven hun zelfgemaakte saus en ook van de ‘nep kaas’ mag wel een hapje genomen worden. “Ik vind echte kaas toch lekkerder”, zegt een van de leerlingen die haar pizza aan het versieren is.

Als de pizza’s klaar zijn, is het tijd voor de afwas. Alle kinderen staan geduldig in de rij om hun snijplank af te wassen. Terwijl de geur van pindakaas de keuken vult, worden de kinderen een voor een geroepen om hun eigen bonbon te vullen. Een nauwkeurig klusje. Terwijl de bonbons in de koelkast staan en de pizza’s in de oven, wordt het een tikkeltje chaotisch. De kinderen moeten hun energie kwijt en mogen dus een rondje rennen om de boerderij. Wanneer ze terugkomen is de rust teruggekeerd en kunnen ze verder met de pastasaus.

“Door de saus gaat wel erg veel knoflook”, merkt een van de kinderen op. Eleni legt uit dat ze half Grieks is: “Ik eet elke dag wel een teen knoflook”. Nadat alle kinderen hun pink in de saus hebben gestopt om te proeven, is het even stil in de keuken. Na het wisselen van een blik volgt de eerste reactie: “Mmm, echt pittig…maar wel lekker!”

Wanneer alle gerechten klaar zijn, worden de bakjes tevoorschijn gehaald. Alle kinderen mogen wat mee naar huis nemen, zodat ze thuis kunnen laten zien wat ze gemaakt hebben. Terwijl de eerste zelfgemaakte bonbon geproefd wordt, kijken de kinderen elkaar verwachtingsvol aan. Na goedkeuring stoppen ook de kinderen een bonbon in hun zakje om deze thuis op te eten. Als de hele keuken schoon is, bespreekt Eleni kort met de groep hoe de les is gegaan en wat ze allemaal geleerd hebben. Bij het afscheid nemen zegt een van de kinderen: “Ik denk dat mijn ouders het na vandaag echt de moeite waard vinden om mij naar kookles te sturen!”