LEIDSCHE RIJN – Het is zaterdagmiddag gezellig druk bij The Wall in Leidsche Rijn Centrum. Kinderen rennen rond of lopen hand in hand met hun vader of moeder over de boulevard. Net als vorig jaar organiseert The Wall tijdens het Pinkersterweekend 'The Wall of Cars', een evenement waar Formule 1 maar vooral gezelligheid centraal staat.

Autoliefhebbers bezoeken het deel van Leidsche Rijn Centrum voor een ritje in een felrode Ferrari, een circuit in een Formule 1-simulator of om de zitjes van de Dakar buggy’s van coureurs Tim en Tom Coronel te testen. Dolenthousiaste jongetjes, meisjes, jongvolwassenen en ouders lopen met een brede glimlach over het terrein van The Wall. De één springend op een springkussen, de ander wachtend in de rij voor het meest prestigieuze onderdeel van het evenement: het ritje maken in de Ferrari.

“Wat een mooi ding hè”, zegt één van de organisatoren. “Is het een nieuwe?”, wordt gevraagd, waarna de man in het rode The Wall-shirt antwoord geeft. “Nee, het is geen gloednieuwe. Hij is uit Spanje gehaald.” Een bezoeker, een jongen van rond de twintig jaar oud, vult de organisator aan. “Het is een F430!”, zegt hij. “Dat hoorde ik van m’n vader. Die heeft er best wel wat verstand van.”

Eén voor één nemen, voornamelijk kinderen – variërend van zo’n drie tot tien jaar oud –  plaats in de auto. Maar de vaders van de kinderen zijn net zo fanatiek. Voor de jeugd het waarmaken van een kortstondige droom na het zien van hun held Max Verstappen op televisie, voor de papa’s misschien wel een jarenlange droom die, op deze zonnige zaterdagmiddag in Leidsche Rijn, alsnog wordt vervuld. Beide generaties met een brede glimlach. Het is mooi om te zien.

De middag lijkt op een gegeven moment echter een negatieve wending te krijgen. Een meisje wil in de ‘F430’ stappen, maar op dat moment houdt een politieauto de racewagen tegen. De aandacht gaat plotseling volledig van de peperdure Ferrari, naar de invloedrijke witte Volkswagen, met blauw-rode strepen en zwaailichten. De agenten blijven in de auto zitten en draaien hun ramen naar beneden. Eén van de organisatoren praat met de twee agenten. De wachtenden in de rij kijken onzeker richting de politieauto. ‘Zou het niet meer mogen?’, is de gedachte die van de blik van de liefhebbers af te lezen is. “Misschien ging-ie te hard”, speculeert een vader tegen een leeftijdsgenoot van hem. De conversatie duurt zo’n drie minuten.

Het blijkt allemaal mee te vallen, als de agenten en de organisator zijn uitgepraat en laatstgenoemde terug loopt naar de rij. “Aangehouden? Wel nee joh! Zeker niet”, reageert de organisator nonchalant op de vraag van één van de bezoekers. De agenten klaagden, blijkt uiteindelijk, over het stoepje en het fietspad waar de Ferrari overheen rijdt om bij de wachtende bezoekers te komen. “Maar ze zagen het door de vingers voor deze keer. Gelukkig maar!”. De politieauto rijdt weg, en het meisje neemt nu toch écht plaats in de raceauto. Na een ritje van zo’n twee minuten parkeert de Ferrari-bereider de auto weer voor de rij met wachtenden. Het meisje stapt glunderend uit de auto.

“Het is erg leuk, heel gezellig. Er is super veel animo”, zegt Barbara Ploeger, operationeel manager van The Wall en hoofdorganisator van het evenement. Ploeger blikt terug op vorig jaar, toen Max Verstappen – de Nederlandse Formule 1-revelatie – de Grand Prix won, en de sfeer op het evenement zodoende fantastisch was. “De sfeer is zeker niet slechter dit jaar. Het was vorig jaar wat anders. Toen hadden we bijvoorbeeld niet een Ferrari, we merken toch dat daar veel mensen op af komen.”

Maandag volgt de tweede dag van het evenement. Het programma ziet er dan voor het grootste gedeelte hetzelfde uit. “Alleen vandaag was de Ferrari aanwezig, dus de mensen die dat wilden, moesten vandaag hun kans pakken. Maar er is genoeg te doen”, aldus Ploeger, die de goede sfeer nogmaals benadrukt. “De mensen zijn allemaal vrolijk, dat is wat we willen. En, eerlijk is eerlijk, het weer zit ook heel erg mee. We klagen niet. Op naar volgend jaar!”