LEIDSCHE RIJN – Vijf meisjes met roze schmink op hun gezicht rennen met vreugde op drie geiten af. Vol verbazing vraagt de 7-jarige Danique of de geiten wel tanden hebben, waarop de 9-jarige Famke aanvult dat zij ze ook niet ziet.

De Kraal is een kleine dierenweide gelegen in het park de Hoge Weide in Leidsche Rijn. De open dag van het buurtinitiatief, dat sinds 2008 een toegevoegde waarde aan de buurt is, opent gemiddeld drie keer per jaar haar deuren, vertelt voorzitter Renée Peeters met een vleugje enthousiasme in haar stem. ,,De buurt is heel erg betrokken met de dieren. Om het hek heen zie je iedere dag weer mensen naar de dieren kijken. Bij onraad of als er een dier ziek is, worden wij altijd gebeld.”

De kinderen rennen nog steeds vol enthousiasme over het terrein. Door de warmte rollen de eerste roze kleurige zweetdruppels over de hoofdhoofden van de kinderen. Danique en Famke hebben de geiten ingeruild voor een kip. ,,We noemen hem kippie en hij is heel lief.” Maar de op een heuvel gelegen dierenweide telt niet alleen twaalf kippen, maar ook vier schapen en vijf geiten.

De dierenweide heeft momenteel zestien vrijwilligers die allemaal één keer in de twee weken aanwezig zijn om voor de dieren te zorgen. ,,Ik ben actief als secretaris, maar ook het stallen vegen hoort bij de functie”, vertelt Karen van Manen. Voorzitter Peeters vult aan dat ze er altijd vrijwilligers bij mogen komen. ,,Momenteel hebben wij gewoon nog niet genoeg mensen om het hele jaar open te zijn, maar áls wij open gaan proberen wij het wel zo leuk mogelijk te maken.”

Daar zijn de kinderen het zeker mee eens. De 14-jarige Lissy vertelt met een grote lach op haar gezicht dat ze hier al sinds kleins af aan komt. ,,Mijn vader zit in het bestuur dus ik kom hier al mijn hele leven. Ik vind de kippen voeren het leukste, maar de geiten en schapen vind ik ook heel leuk.”